Tandem

Tendem | Guill van de Ven

De tandem is een fiets die is ontworpen om door twee of meer personen te worden voortbewogen. Bij het gebruikelijke model zitten de berijders achter elkaar. Zij drijven samen de ketting aan, waarbij de pedalen zijn gekoppeld met een tweede ketting. Ook constructies met onafhankelijke aandrijving komen echter voor.

Aanvankelijk werden tandems gebouwd door twee frames van gewone fietsen aan elkaar te lassen om een tweepersoons fiets te vormen. Tegenwoordig is de techniek verbeterd, en worden tandems speciaal ontworpen. Doorgaans zijn ze voorzien van versnellingen. Omdat het frame veel langer is dan dat van een gewone fiets, dient bij ontwerp en bouw aandacht te worden besteed aan voldoende stijfheid van de constructie.

De tandem heeft als groot voordeel dat de rolweerstand en de frontale luchtweerstand vrijwel gelijk zijn aan die van een fiets met één berijder, terwijl de beschikbare aandrijfkracht ongeveer dubbel zo groot is. Ook is het gewicht lager dan van twee afzonderlijke fietsen. Hierdoor zijn op een tandem hoge snelheden mogelijk en vergen lange afstanden minder uithoudingsvermogen.

Een ander voordeel is dat je altijd bij elkaar blijft, ook als de een betere conditie heeft dan de andere. Daarnaast zijn tandems zeer geschikt voor fietstochten met een persoon die visueel gehandicapt is of om andere redenen niet zelfstandig kan fietsen. Er zijn zelfs mensen die denken dat een tandem uitsluitend wordt gebruikt om met een gehandicapte te fietsen, maar tegenwoordig kiezen mensen ook steeds vaker ivm de gezelligheid voor een tandem.

Er bestaan ook tweewielige tandems voor meer dan twee personen; modellen voor drie, vier, of zelfs vijf berijders komen voor. 

Tandem fiets | Guill van de Ven Fietsen | Tilburg

 

AZOR Vouwtandem

Een van onze meest verkochte tandems is de vouwtandem van Azor. Deze is leverbaar als E-bike maar ook zonder ondersteuning. 

Deze Azor tandem is compact op te vouwen, waardoor deze ook makkelijk mee achterop de auto kan en makkelijker op te bergen is. De fiets is gemaakt van licht en sterk aluminium zodat de fiets slechts 29,4 kg weegt. Beide kettingen hebben een volledig dichte kettingkast, hierdoor komt vuil en water minder snel bij de ketting en hoort een vieze broek tot de verleden tijd. Voor en achter zijn de magura hydraulische velgremmen gemonteerd, zodat u voldoende remkracht hebt als u tijdens u fietstocht opeens moet stoppen. Bovendien heeft de fiets een Shimano Nexus 8 versnellingsnaaf. Dit is een premium naaf, die lichter loopt dan vele andere naven door het gebruik van naaldlagers en tegelijkertijd een groot bereik heeft. De shimano PREMIUM naaf die Azor gebruikt loopt 20% lichter dan een standaard shimano 7 versnellingsnaaf.

Eventueel is er een freewheel crankstel zodat beide personen onafhankelijk van elkaar kunnen trappen. Ook is de fiets te krijgen met elektrische ondersteuning. De fiets heeft een lage instap en is te krijgen in maat 49. Uiteraard is de fiets helemaal aan te passen aan uw wensen, komt u daarvoor langs in onze winkel. U kunt dan gelijk de fiets een keer testen. Bij montage van eventuele accessoires kijken we ter plekke in de winkel of dit aangepast kan worden zodat u niet onnodig hoeft te wachten… 

Tevens hebben wij de kennis en mogelijkheid om een fietsendrager zo aan te passen dat u de tandem veilig achterop de auto mee kunt nemen.

Wilt u meer info over de mogelijkheden of wilt u een proefrit maken. Neem dan contact op via dumont@guillvandevenfietsen.nl of tel 013-5801716 of kom langs in de winkel aan de Nieuwlandstraat 47 in Tilburg.

 

In termijnen betalen

U kunt bij ons ook heel gemakkelijk in termijnen betalen. Wij werken samen met SprayPay en Santander.

Azor
MultiCycle
2021 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.